Máte chuť na křehké a šťavnaté klíčky rostlin?
Like | harcov.cz | 4 srpna, 2019 | Zboží
Také byste si rádi vypěstovali hromadu křupavých a svěžích výhonků a nevíte, jak na to? Není se čeho bát, je to velice snadné! Pěstování mladých výhonků rostlin je jednoduchý proces, který brzy zvládnou i malé děti. Navíc přináší dobrý pocit z bohaté sklizně, a samozřejmě i skvělé chutě do kuchyně. A co je ze všeho nejdůležitější – tímto způsobem si můžete velmi rychle a pohodlně zajistit bohatý přísun vitamínů, minerálů, enzymů, a ještě řady dalších látek, které vašemu tělu jistě přijdou vhod.
Co budete potřebovat ke klíčení semínek?
V zásadě se jedná o tři důležité věci – o semena, vodu a nádobu, do které je umístíte. O všechno ostatní už se postará sama příroda.
Jak je tedy vidět, jedná se o opravdu nenáročný proces, při kterém si vystačíte s minimální zručností a znalostmi ze základní školy.
Jak to celé funguje?
Opět jednoduše. To, co musíte provést vy, sestává z několika kroků.
Nejprve semena vložte do nádoby na klíčení, a poté zalijte vodou tak, aby je přesahovala. Záleží, jaká semena zvolíte a podle toho je potřeba zvolit vhodné množství vody. Počítejte s tím, že semínka svůj objem několikrát zvětší – a právě to, aby ve vodě důkladně nabobtnala, je nezbytné proto, aby se rozběhl proces klíčení. Takto ponořená pod vodou je ponechte zhruba přes noc.
Následně vodu slijte, semena propláchněte, a nadále už je udržujete pouze vlhká tím, že je budete zhruba třikrát denně prolévat vodou. Jde o to, že nesmí stát ve vodě, ale zároveň jejich povrch nesmí zcela oschnout.
Brzy vypustí první výhonky, které se budou zvětšovat. Jakmile dosáhnou potřebné velikosti, například po nasazení prvních dvou lístků, můžete sklízet.
A co v kuchyni?
V tomto případě se vaší fantazii žádné meze nekladou. Výhonky můžete využít v rámci přípravy jídel teplé i studené kuchyně, anebo je konzumovat jen tak – můžete je chroupat třeba při čtení novin anebo sledování televize.