Jak dopravit ke zpracování velké množství rajčatového protlaku
Like | harcov.cz | 7 června, 2023 | Zboží
Pasírovaná rajčata a rajčatový protlak patří k nejoblíbenějším zeleninovým polotovarům na celé planetě. Konzumují je s oblibou lidé v zámoří, v Evropě i v Asii, i když například Tradiční čínská medicína a makrobiotika rajčata příliš nedoporučují pro jejich obsah toxického tomatinu. Ten se ale ukrývá pouze v nedozrálých, zelených plodech, zatímco ty přirozeně zralé jsou naprosto bezpečné a naopak velmi zdravé.
Pěstovat rajská jablíčka je poměrně snadné i v našich podmínkách, potřebujete k tomu zpravidla skleník či fóliovník, abyste udrželi v blízkosti keříků vhodnou vlhkost a teplotu. Vyrostou vám ale i na balkoně, v omezených bytových podmínkách. Něco jiného je ovšem pěstovat rajčata ve velkém množství a dodávat na trh například pasírovaná rajčata, tolik oblíbenou surovinu pro výrobu rajských polévek, omáček, gulášů, pomazánek a dalších dobrot.
Jestliže vypěstujete rajčata na balkoně nebo na malé zahrádce se záhonem o rozměrech dva krát jeden metr, sklidíte pro svou potřebu několik kbelíků plodů, s nimiž velmi snadno naložíte po svém a v krátké době se po nich jen „zapráší“, ovšem kdo má plantáž rajčat a sklízí metráky zralých jablíček, vyžaduje to již profesionální přístup.
V první řadě je nutné rajčata po sklizni ihned někam uložit nebo zpracovat. Ihned nato je nutné začít s transportem v chladicích boxech, případně plody zmrazit. Pro tyto účely je ideální tzv. IBC kontejner. Výrobce jej uzpůsobil vysloveně pro přepravu zpracované zeleniny a ovoce v podobě tekutých nebo polotekutých surovin. Do kontejneru o objemu tisíc litrů se umístí plastová fólie (zdravotně způsobilá pro kontakt s potravinami) a do ní se pak již umístí potřebné množství zpracovaných rajčat. Po ukončení přepravy se obsah kontejneru vypustí do prostor pro další zpracování, například do skleněných lahví nebo papírových kartonů, použitá plastová fólie z kontejneru se zlikviduje jako tříděný odpad a kontejner pak slouží dál pro další podobné postupy.